Trt1’de yayınlanan Kur’an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması ve StarTv Sahur Programlarından tanıdığımız, Marmara İlahiyat Camii İmam-Hatibi Hafız Bestekâr Halil Necipoğlu Darende Somuncu Baba Külliyesi‘ni ziyaret etti. Yakın zamanda Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri´nin Divan-ı Hulusi-i Darendevi adlı eserinden Hulûs-i Yâr Dilinden albümünü çıkaran Necipoğlu Darende’ye ilk kez geldiğini fakat kendi adına geç kalınmış bir ziyaret olduğunu ifade etti.
Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş Efendi, Darende Kaymakamı Enver Hakan Zengince ve Darende İlçe Müftüsü Nurullah Birlik ile birlikte Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretleri´nin kabirlerini ziyaret eden Halil Necipoğlu, Nasihat Yayınlarının açtığı stantta Hulûs-i Yâr Dilinden albümünü imzaladı.
“Darende´nin manevi havasını derinden hissettik”
Darende´yi daha önce eş ve dostlarından defalarca övgü ile dinlediğini ve bu ziyaret ile kendilerine hak verdiğini ifade eden Halil Necipoğlu:
“Buradan habersiz yaşadığım onca yıldan sonra tespit edilmiş randevu günümüze bugün kavuştuk. Bu da büyük bir nasip olarak karşımızda duruyor. Darende´de sözün başladığı yerde olduğumuzu gördük. Darende´nin o manevi havasını etrafa saçılmış gül kokusunu derinden hissettik. Bunun nedeni neydi? Hiç şüphesiz ki bunun sebebi Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretleri´nin manevi huzurunda olmaktan kaynaklanıyor.
Bu benim ve ailemin hissettiği durum çokta izah edilebilecek bir şey değil. Yaşanılası bir durum buradaki hissettiklerimiz. İstediğiniz kadar güzel sözcükleri peşi peşine ekleyin ama cümle kurup izah edebilmek oldukça zor. Yıllardır duyardım ve hep gelebilmek için arzu ederdim. Bazen arkadaşlar anlatırdı anlamakta güçlük çekerdim. Lakin bugün gördüm ki onlarda buradaki o duyguyu yaşamış ve benim gibi hissetmiş.” dedi.
Halil Necipoğlu – Hulûs-i Yâr Dilinden
Geçtiğimiz aylarda Nasihat Yayınları tarafından yayına hazırlanan “Hulus-i Yar Dilinden” albümünü seslendirdiğini hatırlatan Necipoğlu:
“Bundan yaklaşık 6-7 ay evvel Allah´ın lütfu büyüklerin himmeti dolayısıyla bana Hulusi Efendi Hazretleri´nin divanından eserler, güfteler, 10 nutku şerifi bestelemek nasip oldu. Ben o günlerde bir gün buraya yolumuz düşerse neyle karşılaşacağım hakkında bir fikrim vardı. Kalbimizin ta böyle diplerine kadar inebilmeyi göreceğimi düşünüyordum. Neden? Çünkü O Divan-ı Şerif bana bu hissi vermişti. Elbette ben Hulusi Efendi´nin varlığından haberdarım ama bu bilgiyi yaşamıma alıp onunla hemhal olmak henüz söz konusu oldu. “ diye konuştu.
Necipoğlu, Darende´nin kendisini geldiği geceden itibaren etkilediğini ifade ederek;
“Darende´ye gece geldik. İçeri girdikten sonra camı açtım. Ben o gecenin sekinetini dağların üzerine ayın şavkının vurmasını ve bazı kuşların kanat çırpınışlarını rüzgârın sesini her şeyi bir bütün halinde gördüğüm zaman eşime şöyle dedim; “Aynı duyguyu, aynı görseli Mekke de yaşamıştık.” ben bunu böyle hissettim, gördüm. Kim nasıl kabul eder bilmem ama bu bizim dünyamızda böyle yaşandı.” şeklinde anlattı.
“Çağın hastalığına çare arayanlar buraya gelsin”
Vakıf hizmetlerinin estetik bakış açısı ile yapılmasının Dünya´ya çok güzel bir örnek olduğunu kaydeden Hafız Necipoğlu:
“Allah neyi yarattı ise en güzel şekilde yarattı. Estetiği de Allah yarattı, o duyguyu da bizlere verdi. Fakat o estetik, kalite duygusunun açığa çıkmasında biz yeterli gayreti göstermekten uzak yaşıyoruz. Burada gördüm ki, burada bu kalite ve estetik duygusunu ziyadesiyle sergilemişler. Bunun sunumunda da samimi bir ruh katmışlar.
Hangi yaşam standardında olurlarsa olsun her türlü meşrebi olan ziyaretçilerin burada büyük bir hürmet ve saygı ile dolaştıklarını gördüm. Estetik ve güzellikten öte o samimi ruhu bizim kalbimize dokunan o manevi havayı hepimiz burada yaşadık ve gördük. Böyle bir durumu meydana getirmenin kaynağındaki o samimiyeti burada çalışanların hepsinin gözlerinde gördüm. Asla da yitireceklerini düşünmüyorum.” dedi.
“Vakıf başkanımızın kabulü bizim için çok büyük kıymettir”
Kendisini en çok Hamid Hamidettin Ateş Efendi´nin misafir etmesinin etkilediğini belirten Necipoğlu:
“Beni en çok etkileyen bizim buraya gelmek isteyişimizdeki aylardır günü güne değiştirmek suretiyle duyduğumuz heyecan oldu. Peki, burada ne etkiledi? Bir tane değil çok sayıda etkileşim oldu. En çok da Vakıf başkanımızın kabulü bizim için çok büyük bir kıymettir. Bizi onure etmiştir. İltifatlarına mazhar olmak bizleri etkilemiştir. Allah razı olsun.” diye konuştu.
Halil Necipoğlu kimdir?
Din görevlisi, televizyon programı sunucusu ve aynı zamanda tasavvuf musikisi sanatçısı Halil Necipoğlu 1968 yılında Erzurum’da doğmuştur. İlk hafızlık derslerini babasından alan Necipoğlu, 14 yasında Kur’an-ı Kerimi ezberlemiştir. Sırasıyla Çinili Camii İmamı Hafız Abdullah Aldır, Süleymaniye Camii İmamı merhum Hafız Mehmet Çevik ve Beyazıt Camii İmamı merhum Hafız İsmail Biçer hoca efendilerden talim ve tecvit derslerini okumuştur.
İmam Hatip Lisesi’nden sonra İlahiyat fakültesi ön lisans programını bitirmiştir. Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne devam eden Necipoğlu, burada bestekâr Hafız Amir Ateş’ten istifade etmiştir.
Çeşitli Tv kanallarında Ramazan ayına özel sahur ve iftar programları hazırlayıp sunmaktadır. Necipoğlu aynı zamanda TRT 1 kanalında yayınlanan Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması jüri üyeliği görevinde bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı‘na bağlı olarak uzun yıllar İstanbul Dolmabahçe Sarayı Camii’nde İmam-Hatip olarak görev yapmıştır. Günümüzde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde imam-hatiplik görevini sürdürmektedir.
Türk Musikisi alanında usta isimlerden biri olan Hafız Amir Ateş‘ten dersler almıştır. Geçtiğimiz yıllarda; Camideki Adam, Semavi Duyuşlar Esma Şarkıları, Cevşenü’l Kebir adlı albümlerini çıkaran Halil Necipoğlu, 2019 yılında Mutasavvıf Osman Hulusi Efendi’nin, Divanı Hulusi-i Darendevi eserinden bestelediği ilahileri seslendirdiği “Hulusi Yar Dilinden” albümünü çıkarmıştır.
Halil Necipoğlu evli ve 4 çocuk babasıdır.