Divan edebiyatı üzerine yaptığı “Can veren pervaneler” isimli televizyon programları ve yazdığı kitaplar ile tanınan Yazar Hayati İnanç Darende Somuncu Baba Külliyesi‘ni ziyaret etti. Malatya’da düzenlenen 2. Altın Kayısı ödül törenine onur konuğu olarak katılan ve kendisine “Altın Kayısı Onur Ödülü” takdim edilen İnanç, tarihi ve doğal güzellikleri ile meşhur Darende’de bulunmaktan memnun olduğunu ifade etti.
En son 2010 yılında Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyum için Darende’ye geldiğini belirten İnanç, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerinin türbelerini ziyaret ettikten sonra Külliye avlusunda değerlendirmelerde bulundu.
Hayati İnanç: “Burada dinimize, tarihimize ve kültürümüze bağlılığımızı tâzeleriz”
Darende’nin çok özel bir yer olduğunu kaydeden İnanç:
“Asil milletimizin kalbinin attığı bir yerdir burası. Burada dinimize, tarihimize, kültürümüze bağlılığımızı tazeleriz. Her taşı, buradaki her detay, içtiğimiz bir yudum su dâhi her şey size sizi hatırlatır. Aynaya bakmış gibi oluruz, kendimizi görürüz. Tapudur, fore kazıkları gibidir, derinliklere gider. Ve işte bizi bu derinlikler güçlü yapıyor. Yer altı zenginliklerini ihmal etmek veya ihlal etmek, milletin canına kastetmekle eş anlamlıdır. Burası işte o nadide yerlerden biridir.
Fatih Sultan Mehmet Merhumun Hocası Akşemsettin, onun hocası Hacı Bayram-ı Veli onun hocası Somuncu Baba Hazretleri. Burada işte o manevi havayı teneffüs ediyorsunuz. Burada tekrardan kökleriniz ile irtibat kuruyorsunuz. Bilinir ki en büyük öksüzlük köksüzlüktür. Hamdolsun köksüzlük bizim için söz konusu değil ama unutma ihtimali var mı var. İnsan gâfil. İşte burada hatırlama ve tazeleme fırsatı buluyoruz. Burası çok özel bir yer.” dedi.
Hayati İnanç: “Burası maddi manevi arınma vesilesi”
Buradaki manevi havayı herkesin mutlaka teneffüs etmesi gerektiğini dile getiren İnanç:
“Görüyoruz ki buraya çok güzel bakılmış. Allah nazarlardan saklasın. Elinizde mercimek kadar çöp olsa atacak cesaretiniz kalmıyor. Etrafa bakıyoruz her taraf pırıl pırıl. Abdest alınan yerler, caminin içi… Burası maddi manevi arınma vesilesi, bir temizlenme imkânı. Elhamdülillah burayı tanıma fırsatımız oldu. Çok şükür kabul ediliyoruz, misafir ediliyoruz. Bu bizim için devlet tabi ki büyük bir şeref.
Bütün milletimizin evlâdının özellikle gençlerinin buraya gelip görmelerini, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerini tanımalarını, hayat hikâyelerini dinlemelerini, irtibatı tazelemelerini istiyoruz. İşte geldik gidiyoruz. Dededen toruna yazılan mektubu aktarmaya çalışıyoruz biz de nacizâne faaliyetlerimizle.” diye konuştu.
“Cenab-ı Allah fırsat verdi Hulusi Efendi’yi TRT’de yâd ettik”
İnanç, Hulusi Efendi Hazretleri’nin divânını yıllar önce okuduğunda çok etkilendiğini anlatarak şöyle konuştu;
“Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi ’nin divan şairliğinden haberimiz oldu. Biz malum şiirle ilgiliyiz. Hulusi Efendi’nin divanı elimize geçti. Çok lezzetli şiirler meşk ettik. Cenab-ı Allah fırsat verdi TRT de canlı bir programda Hulusi Efendi Hazretlerini yâd etme imkânı bulduk. Öyle bir muhabbet, yakınlık hâsıl oldu.
Klasik üslupta hem de bir divan şiirinin 1990 yılında vefat eden hem de bir gönül sultanı tarafından yaşatıldığını görmek, göstermekte çok manidar idi. Hamdolsun daha öncede gelmiştim ama bugünde nasip oldu. Dua talebimi tekrar ediyorum.”
Raşit Ağzıkara ile söyleşi programı
Hayati İnanç ile birlikte gelen Tgrt Haber kurumsal iletişim müdürü Sait İnanç ve belgesel prodüktörü-sunucu Raşit Ağzıkara; Somuncu Baba Külliyesi ve Tohma Kanyonunu gezerek yetkililerden bilgi aldılar. Yapılan güzel hizmetlerden dolayı teşekkür eden Raşit Ağzıkara, Hayati İnanç Hoca ile söyleşi programının çekimlerini Somuncu Baba Külliyesi ve Tohma Kanyonunda gerçekleştirdi.
Ziyaret ve program çekimleri sonunda Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Orhan Dinç tarafından İnanç ve beraberindeki misafirlere vakıf yayınlarından hediye edildi.
Hayati İnanç kimdir?
Hukukçu, avukat, yayıncı, yönetici, denetçi, eğitimci ve televizyon programı sunucusu Hayati İnanç 1961 yılında Denizli’de doğmuştur. 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Avukatlığın yanı sıra yayıncılık, yöneticilik, denetçilik, öğretmenlik ve sunuculuk yapmıştır.
“En değerli iş insana yatırım” inancında olan Hayati İnanç, klasik eserlerden edindiği heyecanı, her yaştaki gençlerle paylaşmayı hayat tarzı seçmiş, yıllardır TRT ve Diyanet Tv bünyesinde “Can Veren Pervaneler” programını hazırlayıp sunmaktadır. Yine aynı isimle yayınlanmış 6 kitabı bulunmaktadır.
Anlatımı ve üslubu ile “Divan edebiyatını sevdiren adam” olarak bilinen İnanç, günümüz insanının bu alanda daha fazla bilgi sahibi olması için ülkemizin şehirlerini karış karış gezerek konferanslar vermektedir.