Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Şeyh Hâmid-i Velî
Somuncu Baba Türbesi Nerede?

Somuncu Baba kimdir?

Osmanlı coğrafyasının manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri’nin 1331 yılında Kayseri’nin Akçakaya köyünde başlayan hayat yolculuğu 1412 yılında Malatya’nın Darende ilçesinde son bulmuştur. Darende’de bulunan Somuncu Baba Türbesi her yıl binlerce misafir tarafından ziyaret edilmekte hayatı, tesirleri ve eserleri ile günümüz insanına yol göstermeye devam etmektedir.

Somuncu Baba Hazretleri, vefatının ardından 600 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen Anadolu insanı tarafından unutulmamış, türbesi; ülkemizde en fazla ziyaret edilen Allah dostlarından biri haline gelmiştir. Somuncu Baba hayatı boyunca nerede sırrı ortaya çıktı ise oradan uzaklaşmış, talebelerinin eğitimi ile meşgul olmuş halk içinde Hakk ile beraber olma gâyesinde yaşamıştır.

Bu sebeple Somuncu Baba Türbesi nerede sorusunun asıl cevabı âşıkların gönülleridir. Somuncu Baba Kimdir? Başlıklı yazımızda Hazretin hayatı hakkında daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Somuncu Baba Türbesi / Darende - Malatya
Somuncu Baba Türbesi / Darende - Malatya

Anadolu’da Somuncu Baba İzleri

İlim tahsili için diyar diyar hicret eden Hamidi Veli Hazretleri, Anadolu’ya döndükten sonra Osmanlı Devleti’nin manevi anlamda gelişmesi ve İslam’a hizmet etmek amacıyla birçok şehirde bulunmuştur. Ülkemizin her köşesinde Somuncu Baba izle rini bulmak mümkündür. Ama bu konuda daha çok Darende, Aksaray, Bursa, Adana ve Kayseri şehirleri ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden Somuncu Baba Türbesi denilince zihinlerde ilk canlanan merkezler bunlardır.

Kayseri Somuncu Baba Hazretlerinin doğduğu memlekettir. Talas Belediyesi’ne bağlı bir mahalle olan Akçakaya köyünde, doğduğu ev sonradan camiye çevrilmiştir ziyarete açık konumdadır. (Detaylı bilgi için tıklayınız.)

Bursa Somuncu Baba’nın meşhur olduğu manevi sırlarının halk tarafından anlaşıldığı bir şehirdir. Bu sebeple Somuncu Baba Türbesi Bursa’da yoktur. Bursa’da sadece Somuncu Baba Fırını vardır. Günümüzde Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları ile ziyarete açık hale getirilmiştir.

Bursa Ulu Cami’nin açılış hutbesini okumasıyla manevi büyüklüğü ortaya çıkan Şeyh Hamidi Veli Hazretleri, “şöhret afettir” hadisi mucibince Bursa’dan ayrılmıştır. Bursa’dan ayrıldığı dönemin hayatının son bölümünü oluşturduğu düşünülürse Somuncu Baba Hazretleri bu son dönemi Adana, Aksaray ve Darende’de tamamlamıştır.

Talebelerinden Hacı Bayramı Veli’yi irşat hizmeti için Ankara’ya görevlendiren Somuncu Baba Hazretleri Hac ziyaretinin ardından Darende’ye dönmüş ve ömrünün son kısmını burada geçirmiştir.

Darende’nin Hıdırlık adı verilen mevkiine dergâhını kuran Somuncu Baba Hazretleri vefatının ardından öğrencilerini yetiştirdiği dergâhın içerisinde defnedilmiştir. Günümüzde Zaviye Mahallesi olarak adlandırılan bu mekân zamanla camiye çevrilmiş, hem türbe hem de cami olarak yıllarca kullanılmıştır. Somuncu Baba Türbesi Darende’nin tarihine ve manevi atmosferine de ayrı bir katkı sağlamıştır.

Bursa Ulu Camii
Bursa Ulu Camii

Darende Somuncu Baba Türbesi

7000 yıllık tarihi ile Darende, her dönemde bir ilim ve irfân yurdu olmuştur. Abdurrahman Gazi, Hasan Gazi, Tâceddin-i Velî ve Abdurrahman-ı Erzincânî gibi zatların burayı teşrif etmesi bu bölgenin maddi ve manevi anlamda kalkınmasında büyük etken olmuştur.

Hayatının son dönemini Darende’de geçiren Şeyh Hâmid-i Velî Somuncu Baba Hazretleri 1412 yılında Darende’de vefât etmiştir. Somuncu Baba Türbesi Malatya’nın Darende ilçesindedir. Yıldırım Bâyezid Han’dan sonra Osman Sultanları Şeyh Hâmid-i Velî Hazretlerine ve evlâtlarına hep önem vermiş, bu bölgede yapılacak hizmetlerle alakalı olarak farklı dönemlerde fermanlar göndermişlerdir.

Her dönemde önemli bir ziyaretgah olan Somuncu Baba Türbesi; dergah, türbe ve medrese olmasının yanı sıra zamanla cami olarak da kullanılmaya başlamıştır. Şeyh Hâmid-i Velî Somuncu Baba ahfâdından Abidin Paşa tarafından 1685 yılında inşa edilen minaresi günümüzde ayaktadır.

Şeyh Hâmid-i Velî Somuncu Baba ahfâdından gelen evlatları bu mekanda insanlığa hizmet anlayışını her dönemde devam ettirmiştir. 20.yüzyıla geldiğimizde Şeyh Hâmid-i Velî ahfâdından Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri Darende ve çevresine büyük hizmetlerde bulunmuştur. 1990 yılında Darende’de vefât eden Osman Hulûsi Efendi’nin kabri de Somuncu Baba Külliyesi içerisinde yer almaktadır.

Somuncu Baba Türbesi / Darende - Malatya
Somuncu Baba Türbesi / Darende - Malatya

3d Sanal Tur ile Gezin

Darende Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi manevi atmosferi ve dikkat çeken mimari özellikleri ile her yıl binlerce misafir tarafından ziyaret edilmektedir. Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından hazırlanan 3d sanal tur teknolojisi ile Somuncu Baba Külliyesi’nde dijital gezinti yapabilirsiniz. Somuncu Baba Türbesi nerede diye merak eden misafirlerimiz ilk olarak sanal tur ile külliye ve civarını inceleme fırsatı bulabilirler.

Somuncu Baba Külliyesi'inde Dijital Tur
Somuncu Baba Külliyesi'inde Dijital Tur

Somuncu Baba Türbesi Fotoğrafları

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi manevi atmosferi olduğu kadar doğal güzellikleri ve mimari yapısı itibarıyla da ziyaretçilerin beğenisini görüyor. Aynı zamanda fotoğraf sanatçılarının da dikkatini çeken Külliye, her köşesinde ayrı bir güzelliği bünyesinde barındırıyor.

Külliye dahilinde; Türbe Bölümü, Ahfâd Mezarlığı ve Hazire Bölümü, Yeni ve Ek Cami Bölümleri, Somuncu Baba Müzesi, Hamidiye Çarşısı ve Abdesthaneler, Kudret HavuzuSomuncu Baba Çilehanesi, Tohma Kanyonu ve mesire alanları bulunuyor.

Külliye fotoğraflarına galeri sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf Galerisi

Şeyh Hâmid-i Velî Somuncu Baba Külliyesi Fotoğraf Galerisi sayfamıza buradan erişim sağlayabilirsiniz.

Somuncu Baba Türbesi’ne Nasıl Gidilir?

Somuncu Baba Türbesi Adres:

Zaviye Mahallesi, Hulusi Efendi Caddesi, No: 55, Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Camii, 44700 Darende / Malatya

Somuncu Baba Türbesi nasıl gidilir?

Somuncu Baba Türbesi adresi ile nevigasyon veya Google haritalar üzerinden rahatlıkla adres tarifi alabilirsiniz. Somuncu Baba Türbesi Harita üzerinde şu şekilde yer almaktadır: