İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Medeniyet Tasavvuru Okulu kurucusu Yazar Yusuf Kaplan beraberindeki gençler ile Darende’de Somuncu Baba Külliyesi’ni ziyaret etti. Medeniyet Tasavvuru Okulu “Öncü Kuşak” seferleri kapsamında Anadolu’yu karış karış dolaşan gençlerle bir araya gelen, onlarla sohbet eden Kaplan şunları kaydetti:
“Medeniyetler, ruhlarını hayata geçiren omurgaları güçlü olduğu zaman insanlığa umut vadedebilir ve ufuk sunabilirler. Bir medeniyetin omurgası, mensuplarına kazandırdığı ruhun yaşayan ve yaşatan canlı meyvesidir. Ruhsuz beden ölüdür, cansızdır. Bu ruhu daha bir kökleştirmek ve tatmak üzere Anadolu seferlerine çıkmaya başladık”
Her şehirde bir Darende inşa edilmeli
Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerinin türbelerini ziyaret eden Kaplan, buranın cennetten bir köşe olduğunu ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:
“Darende, açıkçası dünyadan tecrit edilmiş bir yer. Asıl dünya burası aslında. Asıl yaşanması gereken, nefes alınması gereken, havayla, suyla, tabiatla, ilahi olanla irtibatını en iyi şekilde kuracağı huzuru bulabileceği kendine gelebileceği yer burası. Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretleri Türkiye’nin manevi köşe taşlarından bir tanesidir. Manevi önderlerimizin örnek hayatlarını yansıtacak eserleri ihya ve imar eden Hulusi Efendi Vakfı gibi vakıfların Türkiye genelinde çoğalması gerek. Oluşturulan nezih ortam, manevi ortam, insan gelince burada kendine geliyor. Rahatlıyor nefes alıyor.
Somuncu Baba Külliyesi’ne ilk girdiğimde kendi kendime şu soruyu sordum. Cennet olsa nasıl bir yer olur? Herhalde burası gibi olur. Adeta cennetten bir köşe. Bu kadar temiz, bu kadar nezih, insanın aşkınlaştığı, huzuru bulduğu, sükûnu bulduğu yer, içimden geçen buydu. Tüm mekânlar dikkatli bir şekilde korunmuş ter temiz yapılmış. Mimarisi, çevre düzenlemesi, tabiat ve kültür nasıl barışır burada onun örneğini görüyoruz. Her şehirde bir Darende inşaa edilmeli. Bunun üzerine düşünmemiz gerekiyor. Tasavvufi bir merkez olduğu için dünyanın farklı ülkelerinde benzeşimlerini görüyoruz. Balkanlara gittiğinizde Osmanlı’nın mirasını orada görebilirsiniz. Darende ve Bosna Hersek her bakımdan kardeştir, ikiz şehirdir. Darende küçüktür ama dünyası daha büyüktür” dedi.
Yusuf Kaplan kimdir?
1964 yılında Şarkışla’da doğdu. İlk öğrenimini Kayseri’de tamamladı. 1986 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, sahne ve görüntü sanatları bölümü, Sinema-TV ana sanat dalından mezun oldu. Lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora yapmak için Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla İngiltere’ye gitti.
1991 yılında East Anglia Üniversitesinde “Story-Telling and Myth-Making Medium: Television” başlıklı tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1992 yılında Londra Üniversitesi ve Middlesex Polytechnic’te Dr. Roy Armes’ın danışmanlığında doktora yaptı. Çok sayıda dergi ve gazetede röportaj ve çevirileri yayımlandı.
Michel Foucault, Baudrillard, Milan Kundera, Umberto Eco ve John Berger gibi yazar ve düşünürlerden çeşitli çeviriler yaptı. Bir süre Yeni Şafak gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Ardından 3 yıl Umran dergisini yönetti. Yusuf Kaplan, hâlen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde öğretim görevlisidir. Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır. 25 Şubat 2006’ya kadar TV5’in genel yayın koordinatörlüğünü yapmış, TVNET’in kurucuları arasında yer almıştır.
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve uluslararası toplantılarda “Türk Sineması Kuramı”, “Türk Sineması’nın Adı Yok: Ulusal Türk Sineması İçin Bazı Gözlemler”, “Türk Modernleşmesi, Türk Dış Politikası ve Kıbrıs Sorunu: İki Eksen” , “Medyanın Doğası ve Dili: Teoriden Pratiğe”; “Türk Medyasının Sorunları” gibi başlıklarda bildiriler sunmuş, konuşmalar yapmıştır.
Ahlak ve ruh inşası derdiyle, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda talebeye eğitim vermeyi sürdüren ve bu amaçla, diploma ve eğitim seviyesi gerektirmeyen Medeniyet Tasavvuru Okulu (MTO) ‘nu kuran Yusuf Kaplan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi “İpekyolu Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi” Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir.
İngilizce, Arapça, Fransızca, Almanca ve Latince bilen Yusuf Kaplan, evli ve iki çocuk babasıdır.